Články ze světa zvuku

V pokračování článku věnovanému tématu workflow se zaměříme na tři související aspekty a pár dalších si schováme do třetí a poslední části.

Ve zkratce řečeno jde o stav, kdy se věci daří, kdy jde práce od ruky a jakoby sama. Dobrá workflow je něco, co všichni chceme, bohužel je to až cílová destinace o jejíž dosažení se musí vytrvale usilovat.

Re-mastering

12.09.2023

Re-mastering je všeobecně známý termín z hudebního i filmového průmyslu, který zřejmě každý alespoň jednou zaslechl. O co přesně tedy v kontextu hudby jde?

Každý nahrávací software je vybaven nejrůznějšími měřiči, ale časomíru by leckdo nečekal. Pojďme si říct k čemu a pro koho může být užitečná.

Zobrazení slotů pro zařízení v mixovacím okně je standard většiny nahrávacích softwarů. Ableton Live tuto vymoženost nabízí pouze ve formě Easter Eggu.

Slyšet, co se děje uvnitř limiteru je nejen snadné, ale i přínosné a navíc k tomu není potřeba žádný další speciální plugin.

Limitace

09.03.2023

Zesílení signálu je hlavní a současně poslední krok masteringu, který dělá hudbu hlasitější a chtělo by se říct i lepší, protože tak to lidské ucho vnímá.